Magamról...


  Adatok frissítése: 2019. 01. 09.
 

Legeslegaktuálisabb!!


Már többen várják az iskola átalakulását,bevallom őszintén velem egyetemben. Kezd kiforrni az új, igazán modern és belátásom szerint hatékony oktatási irány.


Többet szeretne tudni?
Látogassa meg az "Aktuális"  oldalt...

 
 
 
 
2017. március 14.

                            A bejegyzések nagy része 2003. januárban, a honlap létrehozásakor történt,
                            s azóta sem változtattam kialakult szemléletemen! ...miszerint...
...már 1973 óta töretlenül a szabó szakmában
1976 óta önállóan vállalkozóként alkotva,
saját női és férfiszabóságomban... 
és 17. éve tanítok,
általam alapított és vezetett magániskolámban.... :)

                                            https://www.youtube.com/watch?v=PiYwpG418UI
 

                                                       Jenka arc Az őszinteség nem azt jelenti, hogy mindent kimondunk,
amit gondolunk, hanem azt,
                                                                                                                 hogy meggondolunk mindent, amit kimondunk.

(Hypolite De Livry)

Gyökerek

Az esztétika, forma és színek, valamint a jó ízlés levegőjét gyermekként a nagyszülői polgári otthon bútorai között szívhattam magamba. Kései gyermek lévén, a nagymamám már 70 éves volt, amikor én megszülettem.
A tőle hallott boldog békeidőt idéző történetek, öltözködési szokások, etikett létezését, mibenlétét természetes módon tettem magamévá, annak ellenére, hogy a 60-70-es évek szelei egészen másról zengtek.
Ismeretem a szabó és varrónő közti különbségről innét ered. Ezek szerint a polgári és úri hölgyek, kisasszonyok szabóhoz, ill. szabónőhöz jártak öltöztetni magukat. Ellenben a varrólányok és asszonyok házhoz jártak és a háztartás Singer varrógépén „kivarrta” a famíliát, a háztartási textíliákat, ágyneműket, fehérneműket varrt, elvégezte a szükséges alakításokat, javításokat.
Ezekre a bensőmből eredő stabil gyökerekre biztosan építhettem munkáim stílusát: az igényes megjelenés kultúráját képviselő, egyénre szabott ruhatár megtervezését és kivitelezését.


Kezdetek

Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:
alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.

(Weöres Sándor)
Általános iskolai rajz tanárnőmnek, Dr. Kinál Olivérné, Edit néninek sokat köszönhetek a mérhetetlen hitért és bizalomért, amivel felém fordult, alkotó kedvemet, tevékenységemet már gyeremekkorban elindította és egész élete végéig (Isten nyugosztalja!), 2003-ig támogatólag figyelemmel kísérte.

Férfiszabó szakmunkástanuló azért lettem, mert a bátyám azt tartotta, hogy aki varrni tud, az jó cuccokban jár, jól néz ki. ...És én jól akartam kinézni! No és miért férfi és nem női szabó? A képzőhely a házunktól 10 percnyire volt,... ez nem elhanyagolható szempont, ugye!
A tanulóéveim alatt szivacsként szívtam magamba a szabó tudományt! Nem eredménytelenül, már első év tavaszán, megrendelésre szoknyát varrtam, annak ellenére, hogy nem volt még lehetőségünk varrógépet vásárolni. Mindenféle lehetőséget megragadtam, a nagymama lábbal hajtós Singer varrógépétől kezdve, innét-onnét kölcsön gépekkel dolgoztam. Később engedélyt kaptam, jó előremenetelem miatt, hogy a tanműhelyben reggel akár 6 órától, este 8 óráig, a gyakorlati órákon kívül is varrhassak.
Emlékszem, másodéves tanulóként már tavaszi kabátot varrtam magamnak, harmadikban, pedig egy ismerős srácnak ballagási öltönyt vállaltam és el is készítettem, a srác ballagáskor fel is vette :).
A képzésünk remek volt! A VOR által szervezett tanulóképzésben az első csoport voltunk (1970-73). Lehetőség adódott a tanműhelyben férfi vatelines télikabátot, bricsesz-nadrágot, és nem egy öltönyt varrnunk. Szerencsésnek érezhetem magam, hogy az elméleti és a gyakorlati oktató egy ugyanaz a tanár volt!
Szívesen emlékezem mindegyik szaktanáromra, akik Puza Ferencné, Irénke; Miskolczi Jutka; Nyúl Ferenc és nem utolsó sorban Szinável Tibor, aki már sajnos nincs közöttünk.
Életem egyik legjobb, legszebb 3 éve volt a szakmunkástanulói időszak!

Szakmai képzések

Szakmai továbbképzés, fejlesztés szinte állandóan jelen volt az életemben, ugyanis érdekelt a szakma csinnya-binnya, minden szegmense, területe. Én aztán igazán eleget tettem az élethosszig-tartó tanulás elvének!
Halmi Jani bácsi, nagytiszteletű női szabó mester továbbképzéseit soha ki nem hagyhattam. Az évek során (1981) női szabó mestervizsgát tettem, a Müller-féle szerkesztő-modellező Akadémiát 1997-ben, a Divatintézetnél végeztem el, Ábrahám Ágitól és Kun Jutkától tanultam.
Az Országos Ruházati Ipartestület tagjaként az olasz Erminio Tummolo, és a bajor Olga Bismut szabómesterek mester kurzusain vehettem részt több ízben is.
A Könnyüipari Műszaki Főiskolán szervezett öltözettervezői képzésen olyan kiválóságok, mint Cser Andor, Szűcs Ágnes és dr.Kisfaludy Márta tudásuk legjavát osztották meg velünk.
Engem mindig, a divatipar piramisának csúcsa, az egyedi méretre készítés, az embert, mint testet megformálni egy darab sík kelmelapból, érdekelt. Ennek megfelelően sosem szerettem volna könnyűipari mérnök lenni. Mit értem volna vele? Nem a piramis alsó szintjén helyet foglaló tömeggyártás volt számomra az igazi szakmai kihívás.

Hosszú évek mindennapjai

A magam útján 1976. óta járok, tehát az állami szférának akkor fordítottam hátat.
A férfiszabóság komoly, jó alap a női szabóságban, különösen az angol vonalvezetés kialakítására. Egyedi módon ötvöztem a férfi és a női szabóság erősségeit, előnyeit. Hasznomra vált a tanulóidőben végzett ruhaipari termelési gyakorlat is, megtanulhattam a gyors, jól átgondolt munkamódszerek kialakítását, elsajátítását. E tanulságokat beépítettem munkamódszereim közé.
Évek hosszú során egyszemélyes hivatalként, magam dolgozom. Alkotás számomra a cél, nem a termelés!
 
Egyéni metodikámat a megrendelők örömmel vették, mivel nyugodt lélekkel bízhatták rám az anyag kiválasztás, a fazontervezés felelősségét. A kivitelezésben a precíz igényesség mindenkinek kedvére volt, a garantált, pontos határidő is vonzó.
Munkámat az értékes, egyedi kézimunkát megbecsülni tudó megrendelők veszik igénybe főként.
Kreatív alkotó ember lévén lubickoltam a jobbnál-jobb megrendelésekben. Élveztem, hogy szabadkezet kaptam szinte mindenben, sok esetben, az elkészítés idejében is. Ihlet kell a munkához!
 

Archívumból:

Szabóság

 „A kíváncsi ránéz valamire, és azt kérdi. – Miért?
Az alkotó megálmodik valamit, és azt mondja: - Miért ne?”

Kosztümműhely, ahol nem csak kosztüm készül!

Az igényes megjelenéshez nélkülözhetetlen egyedi, egyénre és méretre szabott női felsőruházat tervezése és kivitelezése magas szinten.
Specializálódva különböző kosztümök, kabátok és alkalmi, estélyi, báli valamint esküvői alkalmak öltözeteire.


A szabóság bejelentkezési rendszerrel dolgozik, az Ön időbeosztásához igazodva.
Az előzetes megbeszélés alkalmával az Ön szükséglete és igényének kielégítése érdekében a legmegfelelőbb fazon kiválasztása után, ill. során az anyagválasztás is megoldható a műhelyben anyag mintákból való kiválasztás útján.
A megrendelőnek így csupán a szabóműhelybe kell ellátogatni, a szükséges anyag, kellék beszerzésével nem kell fárasztania magát!
A teljes körű szolgáltatásommal, a legmagasabb igényeket is ki tudom elégíteni, bármilyen alkalomra is kíván felöltözni.

Alkotó ember vagyok, nem termelő! A szabóságban egyedül dolgozom, vallom, hogy a kétkezi, egyénre szabott egyéni ruházat kisugárzásával, bármilyen márkás konfekció termék sem veheti fel a versenyt. A kezdetektől, tehát a megrendelővel való személyes találkozástól, a fazon és anyag kiválasztáson, próbán és varrási, valamint vasalási műveleteken keresztül egy kéz munkája az elkészült ruhadarab.

Már 1979 óta kisipari tevékenységségem során a nőt, az elegáns, azonban mégis kényelmes, jól hordható ruházati stílusba szeretem öltöztetni, ami egy jellegzetes „Jenka stílus”-t eredményezett. Munkáim több helyütt is elismerést arattak, vegyük a különböző divatbemutatókat, szakmai körökben, vagy az élet színpadán a megrendelőim által „bemutatott”, viselt és sikert aratott modellek sokaságát.

Hálás és hűséges megrendelők mellett, akik már nem egy húsz, vagy annál több éve szabatja és varrattatja nálam ruhatára darabjait, szívesen veszem az új megrendelők megkeresését, akik az én műhelyem munkáival ékesíttetnék magukat és napjaikat.
A jóból is megárt a sok elvén, valami mást is szerettem volna tenni, újat, feltöltőt.
Ekkor gondoltam a tanításra.


Tájékoztatásul:

A vállalkozás
2010. szeptembertől
Jenka Stílusiskola Oktatási Kft
formában oktatási tevékenységgel működik.


Pedagógiai képzettség

A Dunaújvárosi Főiskola műszaki szakoktató diplomát szereztem (2004.) 48 évesen, majd a BME Közoktatási vezetői szakán a második diplomát 2006 februárjában vehettem át.
Elmondhatom, hogy 50. születésnapomra két diplomát szereztem. Talán nem rossz teljesítmény.
Azonban nem a "papírral" írják az életet ...szerintem.
A siketek és nagyothallók képzésében is szívesen részt vennék. Ennek érdekében a SINOSZ alap, majd középfokú Kommunikációs tanfolyamát végeztem el 2005-ben.
A tanítás számomra a másik szerelem, a szabó szakma után.

Oktatás, képzés
Ha egy évre tervezel, vess gabonát,
ha tíz évre, ültess fát,
ha egy életre tervezel,
akkor oktasd és képezd az embereket!
(Kuang Chung )
A képzés tematikájának, módszerének kialakításában, az elméleti szakemberekkel szemben, az elméleti ismereteim mellett óriási előnnyel bírt a már 1970-es évek elejétől datálható szakadatlan gyakorlati tevékenységem kincset érő eredménye: az ekkor már gyakorlatilag majd' 40 éves szakmai gyakorlat!
A főiskolai évek alatt, már 2000-től hobbi szabás-varrás tanfolyamokat indítottam.
Célom Magániskolámban a komoly ismeretekre vágyó, tehetséges abszolútkezdők és már varrogatást próbálók számára a háztartási és családi szintet magában foglalva, a további szintek elsajátításához komoly alapot biztosítani, gyors és szép munkát eredményező módszerek ismeretével.

A szabó szakma minden szegmensének oktatása.

Magániskolai képzés keretében a szakma iránt komolyan érdeklődők számára kiscsoportos foglalkozásokon egyedülálló, saját tematikával felkészítést nyújtok a méretre szabott és ígényes varrástechnológiával elkészített női-, férfi- valamint gyermekruhatár minden darabjának kivitelezésére.
Gondolva itt a pályájukat most kezdőkre, akik felkészült tervezők, profi szerkesztő-modellezők, továbbá a szabás-varrás-vasalás magas szintű ismeretének birtokában igényes munkát biztosító vállalkozásokban szeretnék a magas minőségi igényekkel bíró és értékelő megrendelői kört a legmesszebbmenőkig kielégíteni.

A lakásberendezés textilekből készült kiegészítőinek megtervezését, elkészítését és elrendezését is tanítom, akár a feng-sui intuitív iskolája alapján.


Manapság a Jenka Stílusiskola Oktatási KFT. az állami törvényi szabályozások okán az iskola teljesen, a szó nemes és értékes értelmében Magániskolaként működik.
Állami képzéssel nem foglalkozik, függetlenítve magát az állami követelményszínttől.
Kzárólag csak profi tudást adó képzések és szaktanfolyamok, kurzusok szervezésével, lebonyolításával foglalkozik székesfehérvári székhelyén.
Kérem, tekintse meg azaktuális képzési ajánlatot.

  Névjegy

Az iskola elismerései:

2010.   A Jenka Stílusiskola Kft. igazgatója, tanára: Boda Róbertné, Jenka
           Országos szinten, az év vállalkozója
2014.  A Jenka Stílusiskola Kft. igazgatója, tanára: Boda Róbertné, Jenka
           Minőségi szaktudásért díj
2010. az országos év vállakozója díj, mint a Jenka Stílusiskola Kft. vezetőjeBoda Róbertné, Jenka
férfiszabó és női szabó mester
szerkesztő-modellező szabász
öltözettervező, stylist
ruhaipari műszaki szakoktató, pedagógus
közoktatási vezető, szakértő
SAJÁT SZAKMAI-ETIKAI ÉRTÉKEIM MIATT MÁR NEM:
állami intézményben folyó képzésekben 
szintvizsga-, szakmaivizsga- és mester vizsgabizottság elnök 


Adatvédelmi elvek: a látogatók adatai nem kerülnek rögzítésre, igazodva a mindenkori adatvédelmi törvényhez.

Szerzői jogi információk:
A honlap és annak tartalma a szerző, a weblap tulajdonosának szellemi tulajdona.
A képek, szövegek, ötletek stb. bármiféle másolásához a szerző erre irányuló írásbeli engedélye szükséges.
Ennek hiányában személyi szellemi tulajdon elleni vétség ténye áll fenn, ami jogi következményt von maga után.
Copyright © 2003- 2019 Jenka

E-mail küldése levelező programmal.

Tárhely: FRIK